Hosteli
HI Hosteli u svijetu
Rim
Utjecaj Rima na zapadnu civilizaciju je velik i kao glavni grad Italije još uvijek se cijeni njegova povijesna snaga i značaj. Rim je čak dobio nadimak Vječni grad i Caput Mundi, što na latinskom znači „glavni grad svijeta“.

SMJEŠTAJ U RIMU

Naša preporuka je Roma Downtown Hostel smješten u centru i samo pola sata hoda od glavnih mjesta interesa poput rimskog foruma i Colosseuma. Hostel ima krevete u zajedničkim sobama i nudi pristup internetu, sobu sa TV-om, klimu i praonu. Doručak je uključen u cijenu.    

Adresa: Via Carlo Cattaneo, 23. 00185 Rome, Italy
Tel: +39-06-44340147
Email: downtown@hostelsalessandro.com  

Više informacija o hostelu, fotografije, cijene i raspoloživost kapaciteta:

Napravite svoje rezervacije on-line za ovaj hostel i kliknite ovdje: Hostel u Rimu.

Da biste saznali više o HI hostelima u Italiji, posjetite Hostelling International stranice i kliknite ovdje: Hosteli u Italiji.

ŠTO VIDJETI I RADITI U RIMU

Colosseum je nekada primao 50 000 gledatelja. Eliptični amfiteatar je najveći ikada sagrađen u Rimskom carstvu i koristio se za gladijatorske borbe i javne spektakle poput lova na životinje, egzekucije, rekonstrukcije slavnih bitaka i drama baziranih na klasičnoj mitologiji. Možete posjetiti ruševine ljeti ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom do subote od 9 do 17 sati, srijedom i nedjeljom od 9 do 14 sati, zimi je otvoren svaki dan od 9 i zatvara se jedan sat prije zalaska.
Kupke Caracalla se nalaze na području od 10 hektara i davnih dana su primale do 1600 ljudi. Caracalla je bio kompleks zgrada ( više kao centar za odmor ), čak su imali dvije knjižnice; jednu za tekstove na grčkom jeziku, a drugu za tekstove na latinskom jeziku. Od Colosseuma je udaljeno 15 minuta hoda ( ili uzmite autobus 118 ). Otvoreno ljeti ponedjeljkom od 9 do 14 sati i od utorka do subote od 9 do 19 sati, ostali dio godine od 9 do jedan sat prije zalaska.
Pantheon se nalazi na Piazza della Rotonda te je jedina građevina drevnog Rima koja je mjestu i cjelovita. Ovo je hram posvećen Veneri i Marsu sa jedinim izvorom svjetla koji dopire kroz otvor u njegovoj impresivnoj kupoli. Otvoreno od lipnja do kolovoza, ponedjeljak do subota od 9 do 18 sati, od listopada do svibnja, ponedjeljak do petak od 9 do 16 sati. Nedjeljom kroz cijelu godinu je otvoreno od 9 do 13 sati.
Piazza Navona je nekoliko metara od Pantheona i jedan je od najljepših trgova u Rimu. Djelo Giana Lorenza Berninija fontana Četiri rijeke dominira pogledom iz centra. Četiri velike skulpture od bijelog mramora predstavljaju najvažnije svjetske rijeke: Ganges, Nil, Dunav i Rio de la Plata.
Vatikan. Bazilika Sv. Petra je najpoznatija crkva Kršćanstva. Unutra ćete pronaći mnoga umjetnička djela. Jedna od najznačajnijih je Michelangelova Pieta koju je isklesao kada je imao samo 25 godinai koja je danas zaštićena staklom. Otvoreno od 7 do 18 sati. Strogi su propisi za ulazak, nema kratkih hlačica ili kratko rezanih majici. Vatikanski muzej sadrži brojna umjetnička djela koja su sakupili razni pape. Rafaelove sobe ( koje su bile privatne odaje pape Juliusa II u 16. stoljeću ) su bogata galerija karata i kolekcija drevnih grčkih i rimskih djela; Michelangelove freske pokrivaju strop. Na zidu oltara možete vidjeti Posljednji sud. Otvoreno od ponedjeljka do petka od 8.45 do 13.45 sati ( ljeti do 16.45 sati ), kroz godinu subotom od 8.45 do 13.45 sati. Muzeji su zatvoreni nedjeljom osim zadnje u mjesecu kada će vaš posjet biti besplatan.
Plaza Spagna je bolje poznata kao Španjolske stepenice, ponekad je dom za male sajmove cvijeća. Za vrijeme svibnja dijelovi stepenica su prekriveni teglama cvijeća,a u vrijeme Božića koljevka iz devetnaestog stoljeća se prikazuje na početku stepenica. Ovo nije mjesto gdje možete ručati, što je zabranjeno rimskim gradskim zakonima, ali obično su prepune ljudi.
San Pietro u Vicoliju: je stara crkva ali je renovirana. Najveća atrakcija je Michelangelov Mojsije. Otvoreno svaki dan: od 7 do 12.30 i 15.30 do 19 sati.
Fontanu di Trevi je sagradio Nicola Salvi 1732. i posvećena je Neptunu. Popularan običaj je da se baci kovanica preko vašeg ramena sa okrenutim leđima prema fontani i to će osigurati vaš povratak u Rim.

Iz Rima možete posjetiti ruševine Pompeji ili obići otok Capri sa Amalfi obalom. Jedino što trebate pripaziti kada si organizirate raspored je koliko vremena vam je na raspolaganju u destinaciji koju odaberete. Dodatne opcije u blizini su: gradovi Perugia i Assisi.

JESTI VANI & NOĆNI ŽIVOT U RIMU
Najbolje je zapamtiti da ćete platiti premiju da bi jeli na nekom važnom turističkom mjestu kao što su piazze i Pantheon, ali generalno, ako potražite dalje, restorani će imati umjerenije cijene. Nemojte se iznenaditi ako završite sjedeći centimetre udaljeni od restorana koje ne znate jer je to vrlo uobičajeno za grad.
Po noći većina spomenika je osvijetljena stvarajući prekrasne i pitoreskne poglede na grad. Rim ima uzbudljiv noćni život u kojem se putnici miješaju sa Rimljanima dok sjede na rubu fontana i u barovima koji ih okružuju.

OBILAZAK RIMA
Većina vlakova dolazi i odlazi sa Termini kolodvora. Dobre su veze sa svim dijelovima Italije i europskim gradovima. ATAC autobusna linija i većina autobusa stoje na terminalu u Piazza Cinquecento, ispred Termini kolodvora. Karte se moraju poništiti na automatu kada uđete u autobus.
Postoje dvije linije podzemne željeznice, metro: A i B. Obje idu kroz Termini. Ljudi mogu uzeti liniju A da dođu na Piazza Spagna i Vatikan ili liniju B do Colosseuma i Circus Maximus.
U Rimu ima mnogo pješačkih zona i preporučljivo je da hodate za vrijeme gužvi kada je javni prijevoz zakrčen.
Međunarodni aerodrom Leonardo Da Vinci je smješten u Fiumicinou. Možete doći u grad direktno željeznicom ( terminal Termini ), sa odlascima svaki dan od 19 do 22.20 sati. Drugi aerodrom je Ciampino, koji se koristi za domaće letove i čartere.

TOP PREPORUKE ZA RIM
U nekim dijelovima trebate biti oprezni ( u redovima za ulazak u Colosseum i u blizini Trevi fontane ) da izbjegnete džepare. Uobičajen je prilaz za pljačku sakriti se iza novina. Također nebi ttrebali putovati sami po noći u blizini Termini kolodvora.                                                                                                   

Back to World Hostels

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Kumrovec) on hihostels.com: