Hosteli
HI Hosteli u svijetu
Amsterdam Hostel – Nizozemska
Amsterdam je glavni i najveći grad Nizozemske, smješten u pokrajini "North Holland" na zapadu zemlje. Vidjeti ćete drugačiji način života u usporedbi sa nekim drugim gradovima, domovi se grade na brodovima usidrenima u kanalima, a bicikli su posvuda kao glavno prijevozno sredstvo. Ima mnogo toga za napraviti u ovom pristupačnom gradu, a također i mnogo toga za otkriti.

SMJEŠTAJ U AMSTERDAMU

Preporučujemo vam Stayokay Amsterdam Vondelpark hostelu, koji se nalazi u centru grada u blizini Leidseplein dijela. Ovaj veliki hostel ima 536 kreveta na raspolaganju u privatnim i zajedničkim sobama. Također možete koristiti WiFi i Internet, praonu, prostoriju za bicikle, biljar i prostoriju sa TV-om. Ulaznice s popustima za razgledavanje atrakcija i znamenitosti se mogu nabaviti, a također i električne lokoti i sefovi. Krevetnina i doručak su uključeni u cijenu.

Adresa:  Zandpad 5, 1054 GA Amsterdam
Tel: 31-20-589-8996. Email: vondelpark@stayokay.com

Više informacija o hostelu, fotografije, cijene i raspoloživost kapaciteta:

Napravite svoje rezervacije on-line ili pogledajte druge, odlične HI hostele u Amsterdamu ovdje: Hosteli u Amsterdamu.

Da bi saznali više o HI Hostels u Nizozemskoj posjetite Hostelling International stranice ili kliknite ovdje: Hosteli u Nizozemskoj.

ŠTO VIDJETI I RADITI U AMSTERDAMU

Dam Square leži u povijesnom središtu grada. Na jednoj strani dominira Nacionalni Spomenik koji je posvećen svima koji su nestali u drugom svjetskom ratu. Na trg gleda Palacio Real, koji možete posjetiti za vrijeme ljeta. Na jednom kraju trga je smješten Kalverstraat; ovo je glavna ulica u gradu za shoppingiranje.
Red Light District / DeWallen je mjesto legalizirane prostitucije i postalo je dobro poznata turistička atrakcija. Djelatnice će biti vidljive iza prozora ili staklenih vrata, tipično osvijetljene crvenim svjetlima. Ovo područje nije baš preporučljivo nakon ponoći. Muzej sexa u ovom dijelu (Damrak 18) je otvoren od 10 do 23.30 – ne možete ući ako imate manje od 17 godina.
Tu je također Hash Marihuana Hemp Muzej na adresi Oudezijds Achterburgwal 148. Ljeti je otvoren svaki dan od 11 do 23 sata, izvan sezone je otvoren samo od nedjelje do srijede do 18 sati.
Neki amsterdamski "coffee shopovi" ne poslužuju samo hranu i pića nego i hašiš, marihuanu i svemirske kolačiće (space cookies). Većina ih je smještena u Red Light Districtu; možete također pronaći kafee u Jordaan susjedstvu. Ova aktivnost je savršeno legalna i mnogi posjetitelji to smatraju jednom od glavnih atrakcija u gradu.
Begijnhof je jedno od najmirnijih područja grada smješteno iza zidova i zatvorenih vrata (skoro uvijek otključanih). Nakon što uđete proći ćete kroz dio sagrađen u osamnaestom stoljeću. Ovo je jedan od mnogih "hofjesa" Amsterdama, koji su bili za siromašne u vrijeme kada su sagrađeni.
Koninginnedag (Kraljičin Dan) je nacionalni praznik u Nizozemskoj koji se slavi svake godine 30tog travnja osim ako se poklopi sa nedjeljom. Tisuće ljudi izađu na ulice obučeni u narančasto i plešu, crtaju, sviraju i zabavljaju se.
Ima mnogo tržnica na otvorenom u Amsterdamu. Najveća je Waterloo gdje možete naći novu i korištenu odjeću, antikvitete, hranu itd. Bloemenmarkt je na Singel kanalu i Muntpleinu; to je plutajuća tržnica cvijeća. Oba sajma se održavaju od ponedjeljka do subote od 10 do 17 sati.
Iz Amsterdama možete posjetiti Alkmaar (što znači sajam sira). To je mali gradić ispresijecan kanalima. Na glavnom trgu od svibnja do rujna, poznati sajam sira se događa svaki petak prijepodne. Pozvani ste na degustaciju mnogo različitih sireva i okusa sa velikih pladanja. Preporučljivo je da dođete ranije, oko 9.30. Idu dva vlaka svaki sat iz glavnog kolodvora; put traje pola sata.
Heineken tvornica u Stadhouderskade 78 više ne proizvodi pivo nego priređuje razgledavanja sa vodičem objašnjavajući povijest ove tvornice. Tura završava u baru i vaša karta će vam osigurati pivu ili dvije. Razgledavanje se održava od ponedjeljka do petka i košta oko 15 eura.
Kuća Ane Frank je dio ratne povijesti na adresi Prinsengracht 263. Anina obitelj, zajedno sa još četiri se dvije godine skrivala u maloj kućici. Četvrtog kolovoza 1944 Gestapo je došao u skrovište i poslao ih u koncentracijski logor. Samo je Otto Frank, njezin otac, preživio. Nakon povratka u Amsterdam pronašao je dnevnik koji je Ana pisala za vrijeme skrivanja; možete vidjeti originalni dnevnik u jednoj od posljednjih soba. Otvoren od ponedjeljka do petka od 9 do 18.45, nedjeljom od 10. Od rujna do svibnja kuća se zatvara u 17 sati.
Muzej Van Gogha na Paulus Potterstraat 7 posjeduje najveću zbirku radova ovoga umjetnika. Udomljuje 200 slika i skoro 600 crteža. Otvoren je svaki dan od 10 do 17 sati. Ovaj muzej je vrlo blizu Stayokay Amsterdam Vondelpark omladinskom hostelu.
Rembrandtova kuća na Jodenbreestr. 4 je mjesto gdje je umjetnik živio i radio dok nije morao odseliti zbog velikih dugova koji su se nakupili. U kući se mogu vidjeti neka od njegovih najboljih djela. Otvorena je od ponedjeljka do subote od 10 do 17 i do 13 sati nedjeljom.
Rijksmuseum posjeduje bogatu kolekciju umjetnina od petnaestog stoljeća do devetnaestog stoljeća. Ovdje možete vidjeti Rembrandtovu "Noćnu stražu". Otvoren je od utorka do nedjelje. Ako ćete ga posjetiti iz hostela u Amsterdamu, Stayokay Amsterdam Vondelpark je vrlo blizu.

JESTI VANI I NOĆNI ŽIVOT U AMSTERDAMU
"Rijsttafel" ( doslovni prijevod rižin stol ) je indonezijska gozba prihvaćena od Nizozemaca i tipično je jelo u ovom gradu. Obrok se sastoji od velike centralne zdjele riže okružene sa do dvadesetak manjih zdjelica koje sadrže sezonsko voće i povrće. Postoje također mnogi internacionalni restorani koji će zadovoljiti svaki džep. Noćni život je raznolik u ovom gradu sa mnogo pubova, barova i restorana za odabrati.

OBILAZAK AMSTERDAMA
Najbolji način za obilazak grada je pješice ili biciklom. Vidjet ćete mnogo staza za bicikle a također i posebnu prometnu signalizaciju za bicikle na koju bi pješaci trebali pripaziti.
Željeznički kolodvor je terminal za sve međunarodne i lokalne usluge, smješten samo nekoliko metara od centra grada. Info ured je otvoren svaki dan od 6.30 do 22 sata. Grad također ima tramvaje, dvije linije metroa i autobuse koji voze dan i noć. Za autobuse i tramvaje možete kupiti kartu pri ulasku. Postoji transportni sistem po cijeloj zemlji za kojega također možete kupiti kartu. Za informacije posjetite GVB ured na glavnom kolodvoru, pored VVV. Tri vlaka svakog sata spajaju aerodrom Schiphol i glavni kolodvor. Putovanje traje oko 20 minuta.

 

Pronađite hostel
Book hostels worldwide (including our hostel in Samobor) on hihostels.com: